Betonul se toartă întotdeauna în ceva sau pe ceva. Este important ca amestecul betonului să rămână în întregime în incita sau forma în care se toarnă. Aceste forme se numesc cofraje, iar ele necesită întotdeauna o etanșeitate. Când am spus că este nevoie ca betonul să rămână în întregime în incintă, m-am referit și la laptele de beton. Poți recunoaște o turnare de proastă calitate prin scurgerea laptelui de beton prin fisurile cofrajelor prost făcute. Acel beton are exact câtă apă are nevoie, iar apa este purtătoare de ciment. În situația pierderii acelui lapte de beton, betonul rezultat va fi mult inferior celui livrat de betonieră. În plus, betonul care nu are destulă apă, se usucă prea repede și crapă, iar adăugarea ulterioară a apei în beton, va face doar mai mult rău. Niciodată să nu mai adăugați apă în betonul proaspăt.
O înțelegere și o cunoaștere a lucrabilității sunt cele mai importante pentru realizarea unui amestec de beton bine conceput, care poate fi ușor așezat și compactat cu un efort minim. Lucrabilitatea este o proprietate a betonului proaspăt amestecat. Betonul este un amestec de ciment , agregate , apă și aditivi. Proprietățile betonului, fie în stare proaspătă, fie în stare stricată, sunt afectate de ingredientele și proporțiile lor.
Armarea betonului se poate face înainte de sosirea betonului, în timpul turnării betonului cu fibre metalice sau după întărirea betonului dacă este vorba de post-tensionare. Armarea betonului ce urmează a fi turnat se poate face cu armătură sub formă de bare și sârme din oțel. Acest lucru se poate face și prin armare cu ace metalice din oțel care se adaugă în malaxor înainte de turnare sau la omogenizarea betonului. Adică betonul vine cu acele de armare incluse. Armarea se poate face și cu șufe post-tensionare, care armează betonul după întărirea lui. Pe noi ne va interesa doar primele două opțiuni. Post tensionarea este un lucru un pic prea complex pentru proiectele executate în regie proprie. Armarea cu ace metalice sau fibre de polimeri se poate face în concordanță cu armarea cu bare de oțel. Uneori betonul nu se armează, dar noi nu vom trata o astfel de situație.
Lucrabilitatea este o proprietate pur fizică a betonului proaspăt amestecat . Lucrări de beton înseamnă pur și simplu capacitatea de a lucra cu beton. Se consideră că betonul proaspăt este funcțional dacă poate fi ușor transportat, plasat, compactat și terminat fără nici o segregare. Ușurința de plasare, compactare și finisare a betonului în modul dorit se numește lucrabilitatea acestuia.
Betonul trebuie să fie funcțional, astfel încât să atingă o densitate maximă cu o cantitate rezonabilă de efort de compactare. Dacă betonul nu este funcțional sau relativ mai puțin lucrabil, acesta nu va fi compactat la densitatea dorită, rezultând în final mai puțină rezistență și porozitate. Dacă betonul nu este funcțional, nu o veți putea pune bine.
Este necesară compactarea adecvată a betonului; dacă nu este făcut corect, vor exista goluri. Prezența golurilor va reduce considerabil puterea. Golurile din beton sunt fie bule de aer închis, fie spații rămase după evaporarea excesului de apă. Acest fenomen se întâmplă atunci când betonul nefuncțional a fost plasat în structură. Chiar și 2% din golurile de aer pot scădea puterea cu până la 8-10% și golurile de 5% pot reduce puterea cu mult cu 25-30%. Mai mult, golurile vor duce și la scurgere.
Funcționalitatea depinde de următorii factori:
- Raportul apă-ciment (raportul W / C)
- Raport agregat fin la agregat brut (FA / CA)
- Raportul dintre ciment și agregat
- Aditivi – Aditivii măresc capacitatea de prelucrare a betonului proaspăt, fără a crește raportul apă-ciment și afectează rezistența structurii de beton.
Am discutat, de asemenea, factorii care afectează lucrabilitatea betonului .
Elaborarea unei cantitati mai mari beton este considerată a fi utilă dacă:
- Poate fi plasat fără pierderea omogenității. adică ingredientele din beton nu se dispersează niciodată în timpul plasării și rămân uniform distribuite pe secțiune transversală.
- Poate fi manipulat fără segregare. adică ingredientele din beton nu se separă niciodată în timpul transportului sau plasării.
- Poate fi compactat cu efort specificat. adică cu un vibrator normal sau chiar cu un bambus sau o tijă.
- Poate fi terminat cu ușurință.
Astfel, betonul cu grad de prelucrare redus va avea ca rezultat fie beton segregat, fie beton cu goluri, ambele având ca rezultat scurgerea și rezistența slabă. În plus, va fi nevoie de o mulțime de eforturi în manipularea, plasarea și compactarea. Lucrabilitate betonului măsurată prin testul de cedare. Pentru a afla mai multe despre testul de deformare a betonului.
Betonul este un material dens, cu un timp de lucrabilitate destul de scăzut. După două ore de la scoaterea lui din malaxor, betonul trebuie turnat, împrăștiat, compactat, vibrat și nivelat. Dacă nu ai reușit să faci toți acești pași într-un interval de 2 ore, atunci probabil că ai greșit când ai făcut planificarea. Dacă vorbim despre un beton normal, fără aditivi care îi extinde lucrabilitatea, termenul de două ore este o limită superioară. Nu trebuie să planificați exact intervalul de două ore, ci sub aceste două ore. Densitatea betonului îl face un material destul de greu de întins.
Betonul livrat cu betoniera, va fi întotdeauna de o calitate mult superioară celui amestecat pe șantier. Dozarea cimentului, calitatea apei, dozarea agregatelor, calitatea agregatelor și procedura de amestecare este una specială. După o rețetă bine pusă la punct, acest număr de materiale, sunt turnare în malaxorul betonierei. Pe șantier nu ai access la genul ăla de roci, nisip sau de condițiile specifice de amestec. Indiferent ce vă promite constructosul, meșterul sau muncitorul, vă rog să înțelegeți că niciodată nu o să puteți să atingeți pe șantier, nivelul de calitate al betonului bine dozat și amestecat în malaxorul betonierei.
Pe lângă omogenizarea incomparabilă a betonului amestecat în malaxorul betonierei, este de luat în calcul și cantitatea. Imaginați-vă câtă manoperă este irosită când trebuie să amesteci câțiva metri cubi de beton, în multe reprize. În malaxorul betonierei se pot amesteca în jur de zece metri cubi. În timp ce într-un malaxor staționar doar vreo 0,15 metri cubi, adică de vreo 60 – 70 de ori mai puțin. Folosind livrarea betonului gata amestecat în betonieră salvați mult timp și mulți bani, mai ales la turnările mai mari de câțiva metri pătrați. Betoniera își poate schimba foarte ușor poziția pe șantier pentru că este motorizată. Ea poate livra betonul în mai multe locuri ale șantierului fără să înregistrezi pierderi prea mari de beton.
Source: link
Multumim partenerilor de backllink: Curatatorie haine Spring Clean Botosani , Auditor Energetic Botosani , Realizare site Suceava, Realizare site-uri Suceava si Optimizare SEO, Business – Optimizare SEO Bucuresti