Fundatia unei case realizata cu betoanele furnizate de Try Grup asigura rezistenta si durabilitatea unei locuinte, fara fisuri si infiltrare de umezeala in fundatie
Sarcina gandirii unei fundatii rezistente revine inginerului structurist. Insa, intr-o tara in care putine dintre proiecte se respecta, iar statul nu face mai nimic sa impiedice acest fenomen, proprietarii cedeaza uneori in fata unor sfaturi – mai inspirate sau nu – din partea mesterilor.
In acest articol, incercam sa sumarizam cele mai importante detalii pe care o fundatie de beton armata cu fier trebuie sa le indeplineasca. Sunt sfaturi recomandate de specialistii Try Grup pe care proprietarii ar face bine sa le urmeze, daca vor sa paseasca cu dreptul in constructia unei case trainice.
1. O sa incepem cu o greseala comuna, pe care am sesizat-o de multe ori atunci cand se incepe o constructie. Inainte de a sapa o fundatie, ai grija sa sapi santuri pentru scurgerea apei in afara zonelor de lucru! Altfel, apa de ploaie risca sa ajunga in gropile de fundatie, iar primul pas in ridicarea unei case de vis ar fi unul ratat. In cazul in care se da de apa in timpul sapaturilor, aceasta trebuie indepartata prin pompare.
2. Trasarea fundatiilor se realizeaza conventional prin folosirea de tarusi si sfoara. Pentru o mai buna precizie, recomandam folosirea furtunului de nivel. Veti gasi in proiectul casei un indicator marcat ca CTA sau CTN. Acesta defineste cota terenului si este, practic, locul in care distanta dintre repere si sol este cea mai mare. Acelasi tarus va fi folosit pentru marcarea cotei zero. Aceasta cota zero va fi marcata apoi pe toti tarusii, urmand a fi nivelul de referinta pentru lucrarea de betonare.
3. Sapatul pare a fi o activitate banala, insa nu este deloc asa. Realizat manual sau mecanizat, sunt cateva reguli de care este bine sa se tina cont. De exemplu, este indicat ca pozitionarea fierului beton in fundatie si turnarea propriu zisa sa se realizeze imediat dupa sapatura. Daca proprietarul stie ca aceasta turnare nu are cum sa aiba loc imediat dupa sapatura, este bine ca muncitorii sa opreasca sapatura cu circa 20 de centimetri inainte de cota de adancime stabilita initial. Aceasta ”ultima cazma” de pamant va fi scoasa din fundatie imediat inainte de turnare.
O alta greseala frecventa este pozitionarea pamantului scos chiar pe marginea gropii de fundatie. Procedand astfel, acest mal de pamant devine o veritabila palnie, care duce apa de ploaie in gropile de fundatie. Sfatul specialistilor Try Grup e ca acest pamant sa fie depozitat la cel putin 1 metru distanta de marginea gropii de fundatie.
Proprietarii trebuie sa mai fie atenti la un lucru. Deseori, la colturile caselor si peste tot pe unde proiectantul a gandit stalpi de rezistenta pentru casa, in fundatie sunt prevazute gropi mai adanci. Aceste gropi se sapa cu cateva zeci de centimetri sub cota fundatiei.
4. Cofrajul, realizat din lemn sau cu panouri de cofrare, este o treaba destul de minutioasa. Acest cofraj trebuie, practic, sa fie o continuare cat mai etansa a peretilor de pamant sapati.
Un prim sfat din partea noastra ar fi tratarea partii interioare a cofrajelor cu o solutie numita decofrol. Aceasta va permite, dupa intarirea betonului, inlaturarea rapida si fara daune pentru fundatie, a panourilor de scandura sau metalice folosite pentru cofrare.
Cofrajul trebuie sa fie cat mai etans pentru a preveni scurgerea laptelui de ciment din betonul turnat.
5. Chiar si la pozitionarea barelor de fier beton si a etrierelor (acele forme patrate sau dreptunghiulare de fier beton) se fac deseori greseli. In primul rand, trebuie spus ca, in ciuda preturilor ridicate ale fierului, proprietarul trebuie sa respecte cu exactitate cantitatea de fier scrisa de proiectant in proiect. Eliminand orice alte comentarii pe baza acestui subiect, o sa insistam asupra unei alte erori intalnite deseori in executarea fundatiilor: folosirea de fier ruginit. Multi proprietari procura fierul cu mult inainte de startul constructiei propriu-zise, iar aceasta trecere a timpului si depozitarea deseori necorespunzatoare a materialului duce la aparitia ruginei.
In cazul in care rugina apare pe fier, proprietarul trebuie sa se ocupe sau sa insiste pentru indepartarea acestui strat de pe bare. Atentie! Aceasta indepartare trebuie realizata inainte de montarea etrierelor pe bare. De ce? Frecarea barelor pentru indepartarea ruginii poate strica stabilitatea structurii si verticalitatea dispunerii etrierilor. In plus, la imbinarile dintre etriere si bare, curatarea corespunzatoare nu ar mai fi posibila. Este important sa eliminam rugina de pe bare pentru ca acest strat este unul neaderent, legatura dintre beton si bare fiind, pe alocuri, inexistenta.
6. Atunci cand betonul este facut pe santier, muncitorii gresesc deseori la cantitatea de apa adaugata in compozitie. Regula de baza este ca betonul sa fie cat mai solid, cat de solid permite lucrul. Adaugarea de apa in exces reduce rezistenta.
7. Un alt sfat util ar fi sa nu turnati beton in fundatie atunci cand temperatura este mai mica de 7 grade Celsius. Nici turnarea pe arsita, la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, nu e indicata. Temperatura ideala de turnare este cuprinsa undeva intre 13 si 27 de grade Celsius. Totusi, atunci cand ziua si ora turnarii au fost stabilite, iar temperatura este de peste 30 de grade, se poate achizitiona de urgenta un aditiv intarzietor de priza.
Daca nu utilizati decofrol, aveti grija sa udati zidurile cofrajului inainte de turnarea betonului. Apa ajunsa in groapa fundati e bine sa fie eliminata.
Betonul trebuie turnat continuu, pana la cota stabilita – recomanda specialistii Try Grup
8. Aveti grija ca muncitorii sa se ocupe temeinic de compactarea betonului, fie manual, cu ajutorul maiului sau a altor bucati de lemn, fie mecanizat, cu ajutorul unui vibrator de beton.
9. Dupa ce betonul face priza (incepe sa se usuce) este necesara udarea acestuia, pentru a preveni evaporarea prematura a apei de pe suprafata acestuia.
10. In cazul in care temperaturile scad brusc sau o ploaie torentiala apare din senin, aveti grija sa acoperiti betonul cu materiale de protectie impotriva inghetului sau folie.
Orice constructie isi datoreaza rezistenta, soliditatea si stabilitatea unui element esential, practic invizibil, dar extrem de important: fundatia. Denumita si temelie, fundament, baza, sau, popular, „talpa casei”, fundatia are rolul de a sustine greutatea constructiei, transmitand-o catre terenul pe care e ridicata cladirea. Alegerea unui anumit tip de fundatie, stabilirea dimensiunilor acesteia si materialele din care este executata se fac tinandu-se seama de cativa factori foarte importanti: conditiile climatice din zona in care se afla amplasamentul; caracteristicile seismice ale terenului; caracteristicile geologice si hidrologice ale terenului si tipul de structura de rezistenta pe care se va realiza constructia.
Dupa cum se vede, fundatia are un rol determinant in comportamentul constructiei la utilizare si este recomandat sa nu faceti rabat de la proiectul de executie (daca nu aveti unul, aveti o problema!).
Nu va luati dupa mesterii care vor spune ca e prea mult beton sau prea mult fier, ca fundatia este prea mare si asa mai departe. Ganditi-va ca dumneavoastra veti locui acolo si nu mesterul.
Acordati o atentie deosebita atat hidroizolarii si termoizolarii fundatiei, cat si protectiei acesteia la diversi factori (mediu agresiv, radacini etc).
Daca vi se vor vinde povesti cu “orice cladire mai lucreaza, se mai lasa”, ganditi-va ca o constructie a carei fundatie este situata in stratul bun de fundare (conform normelor) nu are de ce sa se mai lase. Aparitia crapaturilor in pereti este tocmai unul dintre efectele faptului ca fundatia nu a ajuns pana la stratul bun de fundare sau ca exista tasari inegale ale terenului din cauza unor solutii de fundare neadaptate la realitatea din teren.
Surce1: link
Surce2: link
Surce3: link
Multumim partenerilor de backllink: Curatatorie haine Spring Clean Botosani , Auditor Energetic Botosani , Realizare site Suceava, Realizare site-uri Suceava si Optimizare SEO, Business – Optimizare SEO Bucuresti, Firma Mio Cleaning presteaza servicii de dezinsectie, dezinfectie si deratizare